Streda | 30. Október | 2024 |
Informácia k vhodnému veku pre začatie pokračovacej výživy pre dojčatá
Brusel, september 2019: Európsky úrad pre bezpečnosť potravín dokončil rozsiahle hodnotenie vedeckých dôkazov k téme vhodného veku pre začatie pokračovacej výživy pre dojčatá, pričom vedecké hodnotenie pokrývalo oblasti zdravia dojčiat, ich nutričné a vývojové potreby. Európska komisia požiadala Úrad EFSA o vedecké usmernenie, ktoré by jej pomohlo určiť vek, ktorý by bolo možné používať v označovaní potravín spracovaných na báze obilnín a detských potravín. Vedecké stanovisko Úradu EFSA bolo zverejnené dňa (12.9.2019). Úrad EFSA pripravil aj “sumár v bežnej reči”, aby napomáhal neodbornej verejnosti v rýchlom vyhľadaní kľúčových informácií. |
Tuky: Vyznajte sa v nich a jedzte zdravo
Sú tuky potrebné pre život? Aký majú vplyv na ľudský organizmus? Môžeme ich z jedálnička vyškrtnúť? Aká je ich optimálna denná dávka? Potravinárska komora Slovenska (PKS) hľadala odpovede v spolupráci s odborníkom na zdravú výživu MUDr. Petrom Minárikom v pravidelnom cykle „Mýty a pravdy o potravinách“. |
Štúdia o cukre a alt. náhrady
V prílohe nájdete info letáky na tému cukor - 3-krát a Štúdiu o cukre a jeho alternatívnych náhradách.
|
Genetické váhy
Vedci sa tešia – spotrebitelia váhajú. Takto veľmi stručne by sme mohli nazerať na problematiku geneticky modifikovaných plodín. Čo je pre jedných úspech na poli vedeckého bádania, je pre iných plávaním v neznámych vodách a rizikovým faktorom.
|
Mýty a fakty
o potravinách
Nie je žiadnym prekvapením, že Američania nie sú práve nadšení z „pretlaku“ informácií“. Veľa ľudí si je vedomých toho, že bežné informácie získavané z prostredia sú živnou pôdou pre propagáciu mýtov. To sa týka aj problematiky výživovej a potravinovej bezpečnosti. Nasledujúce riadky sa snažia vniesť svetlo a poskytnúť vedecký pohľad na margo niektorých všeobecných mýtov o tom, čo konzumujeme. |
OVOS - tajomný hit vo výžive
Ovos je staré obilie a rodí sa aj v neúrodných pôdach a v chladnejšom podnebí. Dodáva silu, má najväčší podiel bielkovín a tuku, vitamínov , minerálnych látok, no najmú jódu. |
Ľanové semená
Ľan je stará kultúrna rastlina z Blízkeho vchodu, pestovaná u nás v poľných kultúrach. V Európe sa pestuje asi 6000 rokov...........
|
Tuková epidémia....ham, ham, ham..........
Drastické elektrické šoky, generátory v žalúdku, vývary z prasličky, tabletky či koktaily.
|
Potraviny a spotrebiteľ...
Výzvou ETP Potraviny pre život je viac a naplno porozumieť spotrebiteľovi pri výbere potravín a stimulovať jeho výber potravín tak, ...
|
Potraviny a zdravie........
Víziou ETP potraviny pre život je, že zmeny v stravovaní založené na najnovších poznatkoch výskumu v oblasti potravín a výživy...
|