Pondelok | 18. November | 2024 |
Potravinári a hotelieri sa dohodli na vzájomnej spolupráci
Bratislava 19. marca 2020 – Potravinári a hotelieri sa spojili za dobrú vec – budú spoločne reagovať na problémy, ktoré vyvstali v súvislosti s ochorením súvisiacimi s novým koronavírusom COVID-19. Prísne opatrenia na zabránenie šírenia pandémie na jednej strane obmedzili ubytovacie a stravovacie zariadenia pôsobiace v cestovnom ruchu, na druhej strane potravinárske podniky zápasia s poklesom počtu pracovnej sily, pričom im narastajú objednávky zo strany obchodnej siete. Potravinárska komora Slovenska sa preto spojila s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska. Spoločne vytvorili jednoduchý nástroj, ktorým sa budú vzájomne informovať o počte pracovníkov, ktorých majú hotelieri a majitelia reštaurácií k dispozícií a na druhej strane ich spojíme s potravinárskymi podnikmi, ktoré potrebujú pracovnú silu či už do výroby, alebo logistiky.
Vyzývame preto všetky potravinárske prevádzky, aby nahlasovali počet chýbajúcich kapacít v logistike a vo výrobe a na druhej strane ubytovacie a stravovacie prevádzky, či už hotely, reštaurácie alebo iné zariadenia, aby nahlásili počet zamestnancov, ktorých môžu uvoľniť na prácu v potravinárskych podnikoch. Výhodou je, že zamestnanci v hoteloch a reštauráciách sú držiteľmi zdravotných preukazov, ktoré sú na prácu v potravinárskej výrobe nevyhnutné.
Zároveň zamestnávateľom pomôžeme aj v príprave potrebných dokumentov na právne ošetrenie dočasného pridelenia zamestnancov, aby boli dodržané pracovnoprávne predpisy.
Sme veľmi radi, že do spoločnej iniciatívy Potravinárskej komory Slovenska a Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska sa zapojili aj ďalšie organizácie:
Zväz spracovateľov mäsa
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
Slovenský mliekarenský zväz
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov
Únia potravinárov Slovenska
a ich členské organizácie.