Streda | 05. Február | 2025 |
TLAČOVÁ SPRÁVA Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov:
Chlieb a pečivo musia byť drahšie pre sociálny balíček,
výrazné sucho a rast cien surovín. Inak hrozí ekonomický kolaps pekární
Bratislava, 28. august 2018 – Nepriaznivá klíma v Európe spôsobila tento rok výrazný výpadok pšenice a pšeničnej múky. Sucho v Nemecku a Taliansku či každodenné dažde v Poľsku spôsobili, že väčšina produkcie smeruje do týchto krajín, pričom ceny obilnín výrazne narástli pre všetkých európskych odberateľov. Situácia sa negatívne dotkne aj slovenských pekárov.
Tí už dnes počítajú s rastom cien obilia na našom trhu o 25 až 30 %. „Múka je pre pekárov základnou surovinou pri výrobe výrobkov, preto je nevyhnutné, aby sa takýto výrazný nárast jej ceny premietol do konečných cien. Už v septembri by sme mali definitívne vedieť, o koľko presne nám náklady vzrástli,“ priblížila Tatiana Lopúchová, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Zároveň upozorňuje na jeden dôležitý fakt. Slovenskí pekári budú musieť prehodnocovať odbytové ceny, pričom už teraz žiadajú odberateľov o úpravy týchto cien.
Dôvodom sú okrem pšenice aj ďalšie drahšie vstupy do výroby. „Ceny surovín v súčasnosti tvoria tretinu z celkových nákladov na výrobu, mzdové náklady asi 40 % a približne 16 % nákladov pripadá na prepravu pečiva. Práve preprava je veľmi dôležitou súčasťou pekárenskej výroby. Každý deň z pekární odchádzajú desiatky dodávok, ktoré zásobujú predajne. Pritom cena pohonných látok vzrástla za prvý pol rok o viac ako 7 %,“ vypočítava Tatiana Lopúchová.
Ceny určujú drahšie suroviny i sociálny balíček
Drahšie vstupy na výrobu v kombinácii s neúmerne rastúcimi osobnými nákladmi, sú pre slovenských pekárov ekonomickou nočnou morou. Už v tomto roku došlo k zvýšeniu príplatkov v rámci sociálneho balíčka, no od nového roka sa opäť zvyšuje minimálna mzda. Tá určí ďalší rast príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatok v rámci druhého kola sociálneho balíčka, ktoré nastane 1. mája 2019. „Napríklad aj zajtra, 29. augusta, odvedú slovenské pekárne v rámci sociálneho balíčka štátu viac peňazí a jeho druhá vlna náklady opäť výrazným spôsobom navýši. Na toto sa slovenskí pekári nemôžu nečinne prizerať,“ približuje Tatiana Lopúchová, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Budeme piecť chlieb aj počas sviatkov?
Podľa jej slov odpracujú budúci rok zamestnanci v pekárňach 43 % času v noci, 15 % času v sobotu a 17 % pracovného času v nedeľu, pričom v prípade kumulácie viacerých príplatkov (práca v noci, zároveň cez víkend, na ktorý pripadá sviatok – pozn.) môže cena práce na jedného zamestnanca narásť až trojnásobne. Hodinová mzda na zamestnanca, ktorá sa odvíja od zákonom stanovenej minimálnej mzdy, v takomto prípade vychádza až na 16,56 eur. To výrazne navyšuje náklady na výrobu chleba. „Tento stav je dlhodobo neúnosný. Mnohí pekári sa preto zamýšľajú, či v tieto dni voľna budú vôbec chlieb piecť alebo pekárne zatvoria. Sme preto nútení rokovať o navýšení odbytových cien, inak hrozí slovenským pekárom od nového roka kolaps vo výrobe,“ uzavrela Tatiana Lopúchová.
PRE VIAC INFORMÁCIÍ KONTAKTUJTE:
Paulína Nedavašková
Agentúra Nextina
E-mail: paulina@nextina.sk
Mobil: +421 903 931 698