Prihlásenie členov PKS
 
Internetový kurz zdravého životného štýlu organizovaný PKS
 
PKS podpora zdravého životného štýlu v STV:
 
návštevníkov: 181062
 
Správy

Príplatky zvýšili pekárom mzdové náklady o 12 percent

Dovoľujeme si Vám dať do pozornosti tlačovú správu Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov

 

Príplatky zvýšili pekárom mzdové náklady o 12 percent

 

Bratislava, 21. augusta 2019 – Druhá vlna sociálneho balíčka, ktorý platí od mája 2019, zvýšila náklady slovenských pekárov na zamestnancov priemerne o 12 percent. Údaje vychádzajú zo štatistiky Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý aktuálne zastrešuje pekárenské spoločnosti zamestnávajúce dohromady viac ako 7-tisíc zamestnancov. „Pekári veľmi citlivo vnímajú zvyšovanie mzdových nákladov, keďže rastú rýchlejšie ako ich premietnutie do reálnych odbytových cien,“ hovorí Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorá zároveň upozorňuje na fakt, že ak v roku 2020 stúpne minimálna mzda na úroveň približne 600 eur, celkové náklady na pracovníkov porastú v pekárňach priemerne o ďalších 15 percent.

 

Reálna hrozba pre pekárov

Mzdové náklady pritom podľa zväzu pekárov tvoria najvyššiu položku pri nákladoch na výrobu. Kým v roku 2017 tvorili osobné náklady 37 percent z celkových nákladov, v minulom roku už tvorili 40 percent. „V roku 2019 tento podiel opäť rástol. Celková cena práce zamestnancov pekární aktuálne tvorí priemerne až 43 percent všetkých nákladov na výrobu. Predpoklad, spolu s očakávaným rastom minimálnej mzdy, je, že cena práce sa bude na nákladoch podieľať až 45 percentami,“ vypočítava Tatiana Lopúchová. Podľa nej sú tieto fakty pre pekárenský segment reálnou hrozbou.

 

Ohrozené sú najmä priemyselné pekárne

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov zároveň upozorňuje, že najväčší problém budú pociťovať najmä veľké priemyselné pekárne, ktoré zamestnávajú veľký počet ľudí. Tých sa totiž najviac dotklo zavedenie sociálneho balíčka v dvoch vlnách, no zároveň zavedenie rekreačného poukazu pre firmy zamestnávajúce viac ako 50 pracovníkov. Podľa Tatiany Lopúchovej boli menšie pekárne nútené v snahe o elimináciu dosahov vyšších osobných nákladov pristupovať k zastaveniu činnosti počas víkendov či sviatkov, prípadne zrušili výrobu v nočných hodinách. „Dôvodom bol fakt, že pekárne nevedeli tak rýchlo premietnuť svoje zvýšené náklady do odbytových cien v plnej miere. Veľké priemyselné pekárne, ktoré majú výrobu naviazanú na vysoké dodávky čerstvého pečiva, však tento krok nemohli urobiť,“ dodala Tatiana Lopúchová.



21.8.2019