English version
 
 
 
Prihlásenie členov PKS
 
Internetový kurz zdravého životného štýlu organizovaný PKS
 
PKS podpora zdravého životného štýlu v STV:
 
návštevníkov: 181062
 
Správy

Pekári naprieč Európou zintenzívňujú spoluprácu

Dovoľujeme si Vám dať do pozornosti tlačovú správu Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov

 

Pekári naprieč Európou zintenzívňujú spoluprácu

 

  • Problém krachujúcich pekární sa netýka len Slovenska
  • Pekári z rôznych európskych krajín sa spájajú
  • Spoločne chcú docieliť zvýšenie ekonomiky ich odvetvia
  • Zhodujú sa, že najväčším problémom je tlak obchodníkov na nízke ceny
  • Krajiny sa inšpirovali našou novelou zákona o nekalých obchodných praktikách

 

Bratislava, 7. júna 2019 – Pekári v strednej a východnej Európe hovoria o kolabujúcom stave ich sektora. Na medzinárodnom summite, ktoré zástupcovia pekárenských firiem absolvovali vo Veľkých Pavlovciach a Pardubiciach v uplynulých dňoch, sa zhodli na tom, že aktuálny ekonomický stav odvetvia a samotných spoločností je dlhodobo neudržateľný. „Všetky zúčastnené organizácie uvádzajú rovnaké problémy, ktoré sťahujú pekárenský sektor do straty. Týmito problémami sú nekalé obchodné praktiky. A to najmä neprimeraný tlak na nízke ceny zo strany silných hráčov v maloobchode. Ale taktiež nárast spotreby mrazených produktov na úkor čerstvého pečiva, veľmi nízke mzdy, chýbajúce financie na investície a neatraktivita odvetvia pre mladých ľudí,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

 

Pekári zo Slovenska, Maďarska, Českej republiky, Poľska, Chorvátska a Rumunska preto diskutovali spoločne so zástupcami Medzinárodnej pekárenskej organizácie (UIBC) o problémoch, náprave či o možnostiach čerpania európskych dotácií na podporu odvetvia.

Zároveň sa zhodli, že jedným z kľúčových faktorov na zastavenie zneužívania dominantného postavenia hráčov v maloobchode, je pre vybrané pekárenské produkty určenie ich priemernej výšky ekonomicky oprávnených nákladov. Tie majú udávať priemerné náklady na výrobu, pod ktorú sa výrobky nesmú predávať.

 

Pozitívnym príkladom je v tomto smere Slovensko. Od mája 2019 totiž platí novela Zákona o nekalých praktikách v obchode. Tá určuje viac ako 40 neférových praktík, kam patrí aj predaj pod ekonomicky oprávnené náklady. Tento zákon sa považuje za najprogresívnejší v rámci európskych krajín. „Novela môže slúžiť ako inšpirácia pre ostatné krajiny. Maďari vlani rozsiahlou analýzou zistili, že tri zo štyroch základných pekárenských výrobkov dodávajú maloobchodníkom s výraznou stratou. A preto začali aj oni s tamojším rezortom pôdohospodárstva pracovať na novele zákona o nekalých obchodných praktikách a prepočítavaní výšky ekonomicky oprávnených nákladov,“ spresnila Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.



7.6.2019