Štvrtok | 26. December | 2024 |
Dovoľujeme si Vám dať do pozornosti tlačovú správu Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov
Pekári naprieč Európou zintenzívňujú spoluprácu
Bratislava, 7. júna 2019 – Pekári v strednej a východnej Európe hovoria o kolabujúcom stave ich sektora. Na medzinárodnom summite, ktoré zástupcovia pekárenských firiem absolvovali vo Veľkých Pavlovciach a Pardubiciach v uplynulých dňoch, sa zhodli na tom, že aktuálny ekonomický stav odvetvia a samotných spoločností je dlhodobo neudržateľný. „Všetky zúčastnené organizácie uvádzajú rovnaké problémy, ktoré sťahujú pekárenský sektor do straty. Týmito problémami sú nekalé obchodné praktiky. A to najmä neprimeraný tlak na nízke ceny zo strany silných hráčov v maloobchode. Ale taktiež nárast spotreby mrazených produktov na úkor čerstvého pečiva, veľmi nízke mzdy, chýbajúce financie na investície a neatraktivita odvetvia pre mladých ľudí,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Pekári zo Slovenska, Maďarska, Českej republiky, Poľska, Chorvátska a Rumunska preto diskutovali spoločne so zástupcami Medzinárodnej pekárenskej organizácie (UIBC) o problémoch, náprave či o možnostiach čerpania európskych dotácií na podporu odvetvia.
Zároveň sa zhodli, že jedným z kľúčových faktorov na zastavenie zneužívania dominantného postavenia hráčov v maloobchode, je pre vybrané pekárenské produkty určenie ich priemernej výšky ekonomicky oprávnených nákladov. Tie majú udávať priemerné náklady na výrobu, pod ktorú sa výrobky nesmú predávať.
Pozitívnym príkladom je v tomto smere Slovensko. Od mája 2019 totiž platí novela Zákona o nekalých praktikách v obchode. Tá určuje viac ako 40 neférových praktík, kam patrí aj predaj pod ekonomicky oprávnené náklady. Tento zákon sa považuje za najprogresívnejší v rámci európskych krajín. „Novela môže slúžiť ako inšpirácia pre ostatné krajiny. Maďari vlani rozsiahlou analýzou zistili, že tri zo štyroch základných pekárenských výrobkov dodávajú maloobchodníkom s výraznou stratou. A preto začali aj oni s tamojším rezortom pôdohospodárstva pracovať na novele zákona o nekalých obchodných praktikách a prepočítavaní výšky ekonomicky oprávnených nákladov,“ spresnila Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.