Prihlásenie členov PKS
 
Internetový kurz zdravého životného štýlu organizovaný PKS
 
PKS podpora zdravého životného štýlu v STV:
 
návštevníkov: 181062
 
Článok témy

Aké sú trendy v stravovaní pre rok 2019? V prvom rade je to zdravie a udržateľnosť. Cena Potravinárskej komory odhaľuje ako sa s týmito trendmi pasujú naši výrobcovia.

Aké sú trendy v stravovaní pre rok 2019? V prvom rade je to zdravie a udržateľnosť.

Cena Potravinárskej komory odhaľuje ako sa s týmito trendmi pasujú naši výrobcovia.

 

Úspešné inovácie v potravinárskom priemysle – to znamená byť v súlade s aktuálnymi trendmi, ktoré ovplyvňujú spotrebiteľov.  V potravinárstve je všeobecným trendom poslednej doby zameranie na ekologický a zodpovedný prístup k potravinovému biznisu. Na strane producentov aj konzumentov rastie záujem o pôvod a kvalitu potravín, životné podmienky zvierat, nutričnú hodnotu a férovosť obchodu. Spotrebiteľ chce poznať príbeh svojho jedla. Jedlo už dávno nie je len nutnosťou, primárnou potrebou. Znižovanie aditív, tradičné domáce receptúry, zabudnuté suroviny, šetrné enviromentálne postupy, ekologicky pestované produkty.

 

Je tu snaha spotrebiteľa dostať na tanier priemyselné výrobky, ktoré by sa čo najviac podobali produktom pripraveným doma. S týmto trendom súvisí aj návrat k tradičným pokrmom aj k zložkám, ktoré už  možno boli zabudnuté. Tak isto trend lokálnosti sa naďalej teší veľkej obľube. Zelenina od farmárov, vlastnoručne vypestované bylinky na balkónoch, v domácnostiach, či farmárske trhy.

 

Po úspešnom otvorení prvého ročníka súťaže Ceny Potravinárskej komory Slovenska chceme aj tento rok upozorniť našich výrobcov potravín, aby do nej prihlásili svoje produkty. Je to možnosť, ako ukázať či už odbornej verejnosti, médiám či spotrebiteľom, že kvalitné produkty máme aj na Slovensku“, hovorí Jana Venhartová, riaditeľka PKS.

 

Na našom trhu  je množstvo zaujímavých producentov, ktorí sa venujú trendom v potravinárstve, idú dopredu a získavajú ocenenia po celom svete. Čoraz viac z nich sa dobrovoľne zaväzuje k používaniu kompostovateľných a recyklovateľných obalov a svoju úlohu zohráva aj schválený zákaz viacerých jednorazových plastových produktov, ako sú obaly na jedlo a nápoje či slamky.

 

Jedným z minuloročných víťazov súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska je aj spoločnosť McCarter, ktorá je výrobcom renomovaných značiek Body&Future, Rio Fresh, Rio Fusion, Zeus a V12. Na jednom z najväčších svetových veľtrhov potravín a nápojov Gulfood Dubai získal cenu za najinovatívnejší produkt jedinečný nealkoholický nápoj s vysokou dávkou kolagénu.

 

Ďalšou slovenskou firmou zastúpenou medzi víťazmi v jednotlivých kategóriách bola spoločnosť Agrokarpaty Plavnica, ktorá sa venuje pestovaniu liečivých rastlín na výrobu čajov a Unilever, ktorá patrí medzi jedného z najväčších dodávateľov výrobkov pre osobnú starostlivosť a o starostlivosť o domácnosť, potravín a nápojov.

 

„Dúfame, že tento rok sa nám opäť prihlásia zaujímavé spoločnosti a predstavia nám nové produkty, na ktoré sú patrične hrdí. Do súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska môžu prihlasovať svoje produkty od 1.5.2019. Tešíme sa“, dodala Jana Venhartová.

 

Znenie pravidiel, prihlášky a doplňujúce informácie o súťaži nájdete na stránke www.potravinari.sk



27.5.2019