Štvrtok | 25. Apríl | 2024 |
Brusel - 21. marec 2019: Európska organizácia zastupujúca potravinársky a nápojársky priemysel FoodDrink Europe dnes zverejnila pätnáste vydanie príručky k akrylamidu - Acrylamide Toolbox, v ktorom zohľadnila posledný vedecký a technologický vývoj. Aktualizácia príručky je aktuálna vzhľadom na nadobudnutie účinnosti Nariadenia Komisie (EÚ), ktorým sa stanovujú opatrenia na minimalizáciu množstiev akrylamidu a jeho referenčné hodnoty v potravinách.
V tomto najnovšom vydaní predstavuje FoodDrinkEurope „Acrylamide Toolbox“ najkomplexnejší súbor poznatkov o tvorbe a znižovaní množstva akrylamidu (AA) v rôznych potravinách. Odráža viac ako 15 rokov spolupráce medzi potravinárskym a nápojovým priemyslom a orgánmi Európskej únie a ukazuje pokračujúci záväzok priemyslu skúmať spôsoby tvorby akrylamidu a intervenčné kroky na zníženie jeno množstiev.
Táto aktualizácia zahŕňa aj najnovší vývoj a aplikované vedecké poznatky z výskumu do priemyselného spracovania potravín. Toolbox popisuje rôzne intervenčné kroky, ktoré môžu zabrániť a znížiť tvorbu akrylamidu v špecifických kategóriách výrobkov.
K niektorým kľúčovým zmenám patrí:
• Dôkladnejšie rozlíšenie nástrojov, ktoré sa používajú pri snackoch zo zemiakov a pri hranolkách. Vzhľadom na rozdielne atribúty spracovania nemožno očakávať rovnaké výsledky znižovania množstiev v prípade rôznych kategórií výrobkov, a preto boli primerane upravené;
• Káva a kávové náhrady (najmä na báze obilnín a čakanky) sú teraz dve samostatné kategórie, čo umožňuje presnejšie určenie opatrení na minimalizáciu množstiev AA;
• Bola upravená časť o metódach analýzy a odbere vzoriek, aby boli adresované otázky týkajúce sa neistoty merania;
• V príručke sú zahrnuté príslušné požiadavky na analýzu podľa nedávneho nariadenia Komisie a normalizačnej práce CEN na analytické metódy pre akrylamid v určitých potravinách;
• Poskytlo sa usmernenie na správne vykonávanie nariadenia Komisie (EÚ) 2017/2158.
Vzhľadom na širokú škálu kategórií výrobkov, procesov a faktorov, ktoré sa majú zohľadniť v surovinách používaných v potravinárskych výrobkoch, príručka môže pomôcť jednotlivým výrobcom, vrátane MSP s obmedzenými zdrojmi výskumu a vývoja, posúdiť a vyhodnotiť, ktoré z intervenčných krokov môžu byť najužitočnejšie
Príručku si môžete stiahnuť na tomto linku.